Joga

BENEFITI JOGE

Joga predstavlja fizičku, duhovnu i mentalnu disciplinu. Joga je proces samootkrivanja i metodne ličnog razvoja na veoma dubokom nivou. 

Joga nudi uvid u našu vlastitu prirodu i pruža nam sredstva da razumemo sebe i svoje nesvesne težnje.

Praktikovanjem joge počinje proces ličnog rasta i transformacije, dok telo postiže snagu i stabilnost, doprinosi poboljšanju koncentracije i emocionalne   stabilnosti.

JOGA DISANJE

Kao što stres ima niz negativnih posledica po naše zdravlje tako i opuštanje koje postižemo dubokim i ujednačenim disanjem ima pozitivan uticaj na naše telo. Disanje je direktno povezano sa našim nervnim sistemom (parasimpatički i simpatički sistem) tako da trenutno osećamo njegove efekte na fizičkom, emocionalnom i duhovnom nivou. Unosimo više više kiseonika, čime podižemo energiju, pospešujemo metaboličke procese, i pročišćavamo telo od nakupljenih otrova.

Dah je energija, pa nas udisanje napaja energijom, povećava vitalnost, dok nas izdisanje više opušta i pomaže nam da prođu bol i napetost.

šta je potrebno da bi pravilno disali?

Da poštujemo sopstveni ritam disanja, i da dišemo prirodno, bez ikakvog naprezanja i napetosti da usmerimo pažnju na svaki udah i izdah, na prirodne pauze između dva udaha! 

Da opustimo mišiće lica, ramena, donji deo leđa i da naglasimo prirodne krivine kičme (bez napora).

Da ispravimo kičmu, a opet umekšamo mišiće oko nje. 

Da nam je udobno dok sedimo.
 

STOMAČNO DISANJE (Svaki udah započinjemo iz stomaka)

Zatvorimo oči. Dišemo prirodno sve dok disanje ne postane duboko, sporo i ujednačeno.Usmerimo pažnju na stomak i unutar stomaka, prateći pokrete stomaka dok dišemo.

Udišemo ispunjavajući stomak vazduhom i šireći stomak kao da je balon. Sa izdahom uvačimo stomak ka kičmi kao da pupkom hoćemo da dodirnemo zadnji deo struka. Kratko zadržavamo dah posle izdaha, zadržavajući kontrakciju stomačnih mišića. Pustimo da se udah spontano pojavi. Ponovimo koliko nam prija, a najmanje tri puta. Trudimo se da sa svakim udahom i izdahom produbljujemo udah i trajanje izdaha, čime masiramo unutrašnje organe (jetru, žuč, probavni trakt…), postižući bolju prokrvljenost i rad svih organa kao i jačanje stomačnih mišića. 

Postoji veliki broj tehnika i vežbi pravilnog disanja koje nas dublje povezuju sa našim unutrašnjim bićem, umiruju naš um, i oslobađaju telo napetosti i svih potisnutih neprijatnosti.

UDAHOM POČINJE ŽIVOT, DOK DISANJE PREDSTAVLJA NESVESNU FUNKCIJU KOJA IMA NEVEROVATAN UTICAJ NA ČITAVO NAŠE TELOU

 TERMINI

09.30h Hata yoga sa Natašom

11.00h Hata yoga sa Natašom

18.30h Hata yoga sa Natašom

18.30h Hata yoga sa Natašom

09.30h Hata yoga sa Natašom

11.00h Hata yoga sa Natašom

18.30h Hata yoga sa Natašom

19.30h Hata yoga sa Natašom

Zakažite svoj prvi čas na 062 85 29 633. Prvi čas je besplatan. Naš cenovnik možete pogledati ovde.